Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Aglio Olio - wersja dla dzieci
1. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę umyć, posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Makaron wrzucić na wrzątek. W międzyczasie na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i powoli podgrzewać.
3. Po kilku minutach dodać paprykę, delikatnie wszystko podsmażyć, uważając by czosnek się nie przypalił. Smażyć przez kilka minut.
4. Gdy makaron będzie już al dente, odcedzić i przyprawić go solidną szczyptą pieprzu i soli, zamieszać i wrzucić na patelnię.
5. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę, zamieszać, dodać ser (zostawiając trochę do posypania) i dokładnie wymieszać.
6. Nałożyć na talerze, ozdobić resztą sera.