Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron spaghetti
1 opakowanie -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
papryka żółta
1/2 sztuki -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
czosnek
6 ząbków -
sól
do smaku -
oliwa
100-150 ml -
parmezan starty
80 gram -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Spaghetti Aglio Olio - wersja dla dzieci
1. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę umyć, posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Makaron wrzucić na wrzątek. W międzyczasie na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i powoli podgrzewać.
3. Po kilku minutach dodać paprykę, delikatnie wszystko podsmażyć, uważając by czosnek się nie przypalił. Smażyć przez kilka minut.
4. Gdy makaron będzie już al dente, odcedzić i przyprawić go solidną szczyptą pieprzu i soli, zamieszać i wrzucić na patelnię.
5. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę, zamieszać, dodać ser (zostawiając trochę do posypania) i dokładnie wymieszać.
6. Nałożyć na talerze, ozdobić resztą sera.
Jeśli chcemy prawdziwą wersję aglio olio, wystarczy słodką paprykę zastąpić 1 sztuką papryczki chili.![]()
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)