Spaghetti Aglio Olio - wersja dla dzieci

Spaghetti Aglio Olio - wersja dla dzieci

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjny, włoski makaron spaghetti aglio olio to bardzo proste danie do zrobienie, np. na obiad. Ten przepis to wersja dla dzieci, ponieważ nie zawiera w sobie pikantnej papryczki chili. Wasze dzieci na pewno polubią ten szybki obiad!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • czosnek

    6 ząbków
  • sól

    do smaku
  • oliwa

    100-150 ml
  • parmezan starty

    80 gram
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Spaghetti Aglio Olio - wersja dla dzieci

1. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę umyć, posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Makaron wrzucić na wrzątek. W międzyczasie na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i powoli podgrzewać.

3. Po kilku minutach dodać paprykę, delikatnie wszystko podsmażyć, uważając by czosnek się nie przypalił. Smażyć przez kilka minut.

4. Gdy makaron będzie już al dente, odcedzić i przyprawić go solidną szczyptą pieprzu i soli, zamieszać i wrzucić na patelnię.

5. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę, zamieszać, dodać ser (zostawiając trochę do posypania) i dokładnie wymieszać.

6. Nałożyć na talerze, ozdobić resztą sera.

Łucja
Jeśli chcemy prawdziwą wersję aglio olio, wystarczy słodką paprykę zastąpić 1 sztuką papryczki chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

mysza75 04.03.2014 11:50
jaki pyszny makaron :-)
Klausia 04.12.2013 13:59
zachęcające bardzo :)
Anna133 16.08.2013 12:10
mój syn uwielbia takie dania
Granita 04.06.2013 08:40
zachęcająca,ja też chętnie bym skosztowała:)
Anna169Hosz 09.04.2013 10:03
Wersja może dla dzieci ale ja też z chęcią zjadłabym porcyjkę:)
Łucja 19.03.2013 12:39
Zosia Samosia dziękuję :)
Zosia1 19.03.2013 00:48
Twoje dania to uczta również dla oczu-piekne
pajbek 18.03.2013 15:05
To jest pyszne, mówię Wam :-)
Kate131 11.03.2013 11:23
ach pyszności!
bietka 07.03.2013 07:00
wyglada bardzo zachęcajaco dla dzieci, tak kolorowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat