SPAGHETTI À LA CARBONARA

SPAGHETTI À LA CARBONARA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    300 g
  • wędzony boczek

    100 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • żółtko jajek

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • parmezan starty

    4 łyzki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy, ściągamy z patelni.

Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.

Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 04.03.2016 20:01
Bardzo apetycznie wygląda Twoje danie.
Megi 14.01.2016 09:11
smacznie się zapowiada
dollce 17.12.2015 20:40
wygląda kusząco ;)
IZABELA29 16.12.2015 19:17
chętnie się poczęstuje
Kolorowa 16.12.2015 18:37
Dobrze wygląda.
RenataZ-et 16.12.2015 18:35
bardzo apetyczna fotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat