Przepis i sposób przygotowania na: spaghett z pomidorami, anchois, oliwkami i kaparami
Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać soli i wrzucić makaron, gotować połowę czasu jaki jest podany na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i chwilę smażyć. Dodać nabierkę wody od gotowania makaronu (zawiera skrobię i sos będzie lepiej przywierał do makaronu). Gdy pomidory zmiękną rozgnieść je widelcem.
Do pomidorów dodać rozgnieciony i pokrojony czosnek, anchois, pokrojone oliwki, pokrojone chili i kapary. Wszystko wymieszać, doprawić dolą i pieprzem.
Makaron odcedzić (nie płukać) i dodać na patelnię do sosu. Zwiększyć ogień.
Mieszając smażyć aż odparują wszystkie płyny.
Nakładać na talerze, posypać pokrojoną bazylią lub pietruszką.
Gotowe, smacznego.