Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sowy - jajka faszerwowne pieczoną cebulą

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
cebula biała 1 szt
masło 1 łyżeczka
majonez 2 łyżki
sól
marchew
oliwki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sowy - jajka faszerwowne pieczoną cebulą

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu (dzięki temu nie popękają). Ugotowane zalewamy zimna wodą i studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i wydłubujemy żółtko do miseczki. Jeśli jajka nie chcą stać można je delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek. Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Cebule studzimy, miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 12.04.2014 21:14
ale są zabawne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak