Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Souvlaki z wieprzowiny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 80 dag
wino czerwone wytrawne 60 ml
oliwa 60 ml
sok z cytryny 2 łyżki
oregano 1 łyżka
mięta suszona 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 duży
sól do smaku
pieprz do smaku
cytryna 1 szt.

Porada

Souvlaki można upiec zarówno na grillu, jak i na zwykłej patelni. W piekarniku oczywiście też. Wybornie smakuje z pitą jako zwieńczenie nadzienia z sałaty, pomidorów, cebuli, oliwek i na przykład tzatziki.

Przepis i sposób przygotowania na: Souvlaki z wieprzowiny

Kroki postępowania

1
Czosnek zgnieść, obrać i drobno posiekać. Do szklanej miski wlać wino, oliwę i sok z cytryny. Dodać oregano, miętę i bardzo drobno pokruszony liść laurowy. Użyłam własnych ususzonych, które bardzo łatwo jest pokruszyć, natomiast kupne polecam roztłuc w moździerzu lub jeszcze lepiej posiekać w młynku do kawy. Całość doprawić solą i pieprzem po czym wymieszać.
Krok 1 - Souvlaki z wieprzowiny foto
2
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 2-3 cm.
Krok 2 - Souvlaki z wieprzowiny foto
3
Wrzucić do marynaty i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Souvlaki z wieprzowiny foto
4
Całość przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się marynuje, tym bardziej skruszeje.
Krok 4 - Souvlaki z wieprzowiny foto
5
Drewniane szpikulce dobrze jest namoczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Nadziać na nie zamarynowane kostki mięsa. W takiej postaci można zapakować i wziąć ze sobą na grilla w plenerze.
Krok 5 - Souvlaki z wieprzowiny foto
6
Piec na mocno nagrzanej patelni grillowej lub średnio nagrzanym grillu przez 10-15 minut – w zależności od wielkości kostki. Podawać z cząstkami cytryny - cytrynę po prostu wyszorować, sparzyć i pokroić. Koniecznie skropić mięso jej sokiem przed zjedzeniem.
Szaszłyki wybornie smakują w chlebku pita nadzianym sałatą z dodatkami i sosem tzatziki. Lub ostrym majonezowym. Do wyboru i zależnie od humoru.
Krok 6 - Souvlaki z wieprzowiny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 24.01.2017 12:37
Nazwa taka trochę czeska, ale wygląda apatycznie
DorotaZ 31.08.2015 21:17
Pyszne mięsko:)
misia53 31.08.2015 20:51
Ewcia , znowu serwujesz nam takie pyszności,swietnie i smakowicie wygladaja takie szszłyczki
hahanka 31.08.2015 15:52
wygląda pysznie
ania2610 31.08.2015 15:05
przepyszne, świetnie wyglądają!
Saga123 31.08.2015 14:45
wyglądają zachęcająco :)
aginaa 31.08.2015 13:54
smaczne miesko
Joannasz3190 31.08.2015 13:27
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak