Sos żurawinowy do kaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żurawiny

    80 g
  • cebula

    50 g
  • wino czerwone wytrawne

    40 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • porto

    50 ml
  • tłuszcz z kaczki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos żurawinowy do kaczki foto
Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz kaczy. Wrzuć na rozgrzany, cebulę i podsmażaj aż lekko zmięknie.
Krok 2 - Sos żurawinowy do kaczki foto
Dodaj na patelnię żurawinę, wino czerwone i porto. Gotuj, aż sos zredukuje się o połowę.
Krok 3 - Sos żurawinowy do kaczki foto
Zestaw z ognia patelnię. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podaj ze smażoną kaczką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.02.2013 20:22
super
Cukiereczek13 25.02.2013 20:13
rewelacja :) lubię mięso na słodko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat