Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos żołądkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 l
żołądki drobiowe 400 gram
marchewka 1 szt.
cebula
woda 1 szklanka
majeranek 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie
mąka pszenna 2 łyżki
czosnek 2 szt.
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos żołądkowy

Kroki postępowania

1
Żołądki myjemy przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wstawiamy na palnik.
Krok 1 - Sos żołądkowy foto
2
Kroimy marchewkę i cebulę w kostkę. Gotujemy warzywa i mięso do miękkości.
Krok 2 - Sos żołądkowy foto
3
Dodajemy następne koncentrat i majeranek a także wyciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3 - Sos żołądkowy foto
4
W jednej szklance wody rozpuszczamy mąkę. Odstawiamy garnek na bok i wlewamy wywar mączny przez sitko. Zagęszczamy sos. Gotujemy do zagotowania mieszając.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Sos żołądkowy foto
5
Sos po ugotowaniu.
Krok 5 - Sos żołądkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.11.2015 14:08
bardzo smaczny
Jagódka77 20.01.2015 20:31
bardzo lubię taki sos
adelajda 20.01.2015 18:13
Lubię :))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak