Sos ze szpinaku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    10 dag
  • Żółtka z jajek na twardo

    3 szt
  • żółtko surowe

    1 szt
  • oliwa

    1 szklanka
  • musztarda

    2 łyżki
  • szczypiorek siekany

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak ugotować w mleku z dodatkiem wody, ostudzić. Żółtka z ugotowanych jajek na twardo przetrzeć przez sito, dodać rozgnieciony czosnek, sól, musztardę, surowe żółtko. Następnie ubijając trzepaczką wlewać powoli olej. Do sosu dodać szpinak, posypać szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać do mięs na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 07.03.2012 08:19
super
mehia 10.03.2011 18:57
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat