Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ze świeżych grzybów

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 3-4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
opieńki 25-30 dag
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ze świeżych grzybów

Kroki postępowania

1
Oczyszczone grzyby dokładnie umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4-5 minut, wyjąć z wrzątku, posiekać.
Krok 1 - Sos ze świeżych grzybów foto
2
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekane grzyby.
Krok 2 - Sos ze świeżych grzybów foto
3
Wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, gotować pod przykryciem przez 15-20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, papryką i odrobiną wody, połączyć z grzybami, zagotować.
Krok 3 - Sos ze świeżych grzybów foto
4
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z mięsem lub z ziemniaczanymi plackami.
Krok 4 - Sos ze świeżych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.01.2014 17:14
Lubię takie sosy.
romanrafal
romanrafal 21.10.2013 15:40
smaczny sosik
Mniam 18.10.2013 12:38
Bardzo smaczny jest taki sos.
Poison1988 17.10.2013 20:56
nie ma nic lepszego jak samemu nazbierać grzybków i zrobić taki pyszny sosik - rewelacja! :)
adelajda 17.10.2013 20:15
opieńki zawsze robiłam w occie :)
dwa pokoje z kuchnią 17.10.2013 19:53
wygląda przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak