Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos zabajone

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
żółtko jajek 3
cukier 12 dag
sok z cytryny 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos zabajone

Do metalowej miseczki wbić jajko i 3 żółtka, wsypać 12 dag cukru. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą, ale nie wrzącą wodą i ubijać składniki na kremową masę. Dolać 100 ml wytrawnego wina i 2 łyżki soku z cytryny i dalej ubijać, aż sos podwoi objętość. Natychmiast przestawić miskę do większej miski wypełnionej lodem w celu gwałtownego ochłodzenia. Podawać do lodów, ciast, deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak