Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos z żeberek i łopatki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 4 szt
łopatka bez kości 20 dag
cebula 1 szt
olej 0,5 szkl
ziele angielskie 5-8 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 0,5 szkl
bulion drobiowy 1 szt
kostka mięsna 1 szt
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: sos z żeberek i łopatki

mięso kroimy (łopatkę). smażymy na rozgrzanym oleju
smażymy na rozgrzanym oleju żeberka (ja smażyłam osobno ze względu że mięsa te się nie równo smażą, oraz dlatego że jak bym wrzuciła wszystko na patelnie to płyn z mięsa sprawił by że mięso zamiast się smażyć zaczęło by się dusić od razu)
odlewamy nadmiar oleju, podlewamy wodą i wrzucamy oba mięska,sos z żeberek i łopatki
dusimy cebulę z dodatkiem vegety
dodajemy do sosu podsmażoną mąkę na smalcu na brązowy kolor
dodajemy rozrobioną mąkę do sosu (musi się gotować) ciągle mieszając. pogotować chwilę. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak