Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
grzyby suszone
garść -
cebula
duża -
pieczarki
1/2 kg -
śmietana 30%
250 ml -
mąka
3 łyżki -
mleko
odrobina -
woda
800 ml -
serek topiony
2 trójkąty o smaku grzybowym -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
masło
łyżka
Przyprawy
-
sól
-
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
5 -
ziele angielskie
3 -
Liść laurowy suszony Prymat
2 -
tymianek
łyżeczka -
majeranek
łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania SOS Z SUSZONYMI GRZYBAMI
Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki.
Cebulę siekam i podsmażam na maśle.
Grzyby wraz z cebulą i pieczarkami gotuję w odcedzonej wcześniej wodzie około 40 minut wraz z dodatkiem pieprzu, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i tymianku.
Śmietanę miksuję z serkami topionymi, odrobiną wywaru i łyżką mąki, dodaję do sosu.
Mleko miksuję z 2 łyżkami mąki i odrobiną wywaru, również dodaję do sosu, mieszam.
Chwilę gotuję do momentu zgęstnienia, dodaję posiekaną natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się