SOS Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • grzyby suszone

    garść
  • cebula

    duża
  • pieczarki

    1/2 kg
  • śmietana 30%

    250 ml
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    odrobina
  • woda

    800 ml
  • serek topiony

    2 trójkąty o smaku grzybowym
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • masło

    łyżka

Przyprawy

  • sól

  • pieprz czarny ziarnisty

    5
  • ziele angielskie

    3
  • liść laurowy

    2
  • tymianek

    łyżeczka
  • majeranek

    łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby moczę w wodzie około 2-3 godziny, odcedzam (wodę zostawiam), grzyby kroję w paski.
Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki.
Cebulę siekam i podsmażam na maśle.
Grzyby wraz z cebulą i pieczarkami gotuję w odcedzonej wcześniej wodzie około 40 minut wraz z dodatkiem pieprzu, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i tymianku.
Śmietanę miksuję z serkami topionymi, odrobiną wywaru i łyżką mąki, dodaję do sosu.
Mleko miksuję z 2 łyżkami mąki i odrobiną wywaru, również dodaję do sosu, mieszam.
Chwilę gotuję do momentu zgęstnienia, dodaję posiekaną natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 23.06.2017 21:48
Smaczny sosik
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:10
dobry sosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat