Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS Z SUSZONYMI GRZYBAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

grzyby suszone garść
cebula duża
pieczarki 1/2 kg
śmietana 30% 250 ml
mąka 3 łyżki
mleko odrobina
woda 800 ml
serek topiony 2 trójkąty o smaku grzybowym
natka pietruszki 1/2 pęczka
masło łyżka

Przyprawy

sól
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
tymianek łyżeczka
majeranek łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SOS Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Grzyby moczę w wodzie około 2-3 godziny, odcedzam (wodę zostawiam), grzyby kroję w paski.
Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki.
Cebulę siekam i podsmażam na maśle.
Grzyby wraz z cebulą i pieczarkami gotuję w odcedzonej wcześniej wodzie około 40 minut wraz z dodatkiem pieprzu, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku i tymianku.
Śmietanę miksuję z serkami topionymi, odrobiną wywaru i łyżką mąki, dodaję do sosu.
Mleko miksuję z 2 łyżkami mąki i odrobiną wywaru, również dodaję do sosu, mieszam.
Chwilę gotuję do momentu zgęstnienia, dodaję posiekaną natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 23.06.2017 21:48
Smaczny sosik
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:10
dobry sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak