Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne suszone 25 g
gorąca woda 2 szkl.
sól i pieprz do smaku
śmietana kremówka 100-150 ml
mleko 1/3 szkl.
mąka ryżowa ile zabierze
Cebula suszona Prymat mała łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
przyprawa w płynie do smaku
masło 1 łyżka

Porada

Szybki sos z suszonych grzybów do kopytek, placków ziemniaczanych lub gołąbków.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zmielić w młynki do kawy jak najdrobniej.
Przesypać do niewielkiego garnka, dodać cebulę suszoną do smaku.
Krok 1 - Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny foto
2
Zalać grzyby wrzątkiem i nakryc pokrywką. Pozostawić na kilka minut do napęcznienia.
Krok 2 - Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny foto
3
Dodać łyżkę masła i nieco soli. Gotować 15 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Krok 3 - Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny foto
4
Dolać śmietanę kremową i doprawić do smaku pieprzem, solą, uniwesalną przyprawą w płynieoraz niewielką ilością mielonego ziela angielskiego.
Krok 4 - Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny foto
5
Sos zagęścić niewielką ilością mąki ryżowej wymieszanej j z zimnym mlekiem. Mieszać chwilę od zawrzenia.
Krok 5 - Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny foto
6
Gotowym sosem grzybowym polać gołąbki, kopytka albo placki ziemniaczane.
Krok 6 - Sos z suszonych grzybów - błyskawiczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 26.12.2016 13:40
Bardzo fajny sosik
benka 26.12.2016 13:15
Pyszny sosik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak