Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych grzybów

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 50 gram
cebula 1/2 szt
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie kilka ziarenek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych grzybów

Grzyby dokładnie wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Zostawić na minimum 2 godziny.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
Grzyby odsączyć w wody (wodę zachować), pokroić na kawałki, dodać do cebuli i podsmażyć przez chwilę.
Następnie przełożyć wszystko do garnka, wlać wodę z moczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele oraz sól. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Dodać śmietanę i mąkę rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak