Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych grzybów

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1,5
masło roślinne 1 łyżka
woda 1 szklanka
mąka pszenna 3-4 łyzki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na 2-3h,po tym czasie je odciskamy i siekamy (wody nie wylewamy).
Krok 1 - Sos z suszonych grzybów foto
2
Obrane cebule kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na maśle, gdy się lekko zrumieni to dodajemy grzyby i ok pół łyżeczki soli, po 2-3 minutach wlewamy połowę wody spod grzybów i całość dusimy.
Krok 2 - Sos z suszonych grzybów foto
3
Między czasie na suchej patelni rumienimy mąkę, gdy uzyska ładny, jasnobrązowy kolor to zdejmujemy z ognia i do gorącej mąki wlewamy pozostałą wodę spod grzybów i resztę dopelniamy zimną wodą z kranu – ciągle mieszamy by mąka nie miała grudek i była gęstej konsystencji
Krok 3 - Sos z suszonych grzybów foto
4
Zasmażkę przelewamy do grzybów i gotujemy sos o odpowiedniej gęstości. Dobry do mięs i ziemniaków
Krok 4 - Sos z suszonych grzybów foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 17.04.2013 18:03
pyszny sosik
Monika58 17.04.2013 18:00
lubię takie sosiki, i ten zapach ;)
Beatris 17.04.2013 12:46
Sos na piąteczkę. Niestety nie mogę tak ocenić, bo wyczerpałam już limit. Ale smaczne mogę dać i daję, bo sosik pysznie się zapowiada.
Janina 17.04.2013 12:20
Bardzo smaczny sosik
msmors 17.04.2013 10:48
ciekawy pomysł
Olga_SK 17.04.2013 10:17
wygląda niezwykle esencjonalnie!
Patriszja
Patriszja 17.04.2013 09:23
ja również uwielbiam sos grzybowy... mniammmm
Paolcia 17.04.2013 09:20
bardzo smakowicie wygląda :)
Pietruszka 17.04.2013 09:18
uwielbiam sos grzybowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak