Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z podgrzybków Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 500 g świeże
cebula 1 szt
masło 2 łyżka
wywar warzywny 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarno
natka pietruszki 3 łyżka posiekana
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
śmietana 18 proc 3/4 szk
mąka 1 łyżka

Porada

dodatkowo dodajemy dwie esencje do sosu pieczarkowego do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z podgrzybków Zewy

Młode podgrzybki oczyścić i pokroić ale nie za drobno.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić pokrojone grzyby i podsmażyć do zrumienienia a potem dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
Następnie wlać warzywny wywar, dodać liście laurowe i ziele oraz esencje do sosu pieczarkowego i wszystko gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę, chwilę gotować i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.
Zagotować i podawać gotowy sos na przykład z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 27.01.2016 21:17
uwielbiam takie sosy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak