Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 0.5 kg
cebula biała 2 sztuki
śmietana 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
masło roślinne 1 łyżka
olej do smażenia
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z pieczarek

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Dusimy je około 25minut. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor. Dodajemy do pieczarek. Na maśle podsmażamy mąkę. Dodajemy do pieczarek i cebuli. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę,rozrabiając ją wcześniej z wodą z pieczarek, a także dodajemy czosnek granulowany i chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wyśmienicie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem jak i kaszą.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

30.03.2013 20:43
Zrobiłam, jest pyszny :) Jutro rodzinka bedzie kosztować
Bernadeta1 21.12.2012 00:19
mój ulubiony sos,najczęściej robiony
justys759 09.11.2012 18:47
wyśmienity:)
Agnieszka91 08.11.2012 17:46
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak