Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos z opieniek ze śmietaną

5.0
(40)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 szt.
kostka rosołowa 1 szt.
śmietana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ziele angielskie 3-4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
woda 0.5 szkl.
opieńki 1 kg.
cebula 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sos z opieniek ze śmietaną

Kroki postępowania

1
Grzyby rozmrozić.Włożyć do wrzącej wody.Gotować na małym ogniu przez około 5 min.
Krok 1 - sos z opieniek ze śmietaną foto
2
Odcedzone opieńki przełożyć na patelnię.Podlać wodą.Dodać kostkę rosołową,obraną,opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulę.Wymieszać.Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek,ziele angielskie i liść laurowy.Wymieszać.Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miekkości.
Krok 2 - sos z opieniek ze śmietaną foto
3
Śmietanę wymieszać z mąką pszenna.Dodać po koniec duszenia grzybów.Wymieszać.Doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką słodką.Można podawać z makaronem lub ryżem.
Krok 3 - sos z opieniek ze śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 07.11.2022 11:42
Przepis prosty o doskonały .
mic 16.09.2013 16:42
i do ziemniaczkow
adelajda 27.06.2013 09:35
smaczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak