Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos z opieniek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 1 kg.
śmietana 2.5 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cebula 1 szt.
olej do smażenia
ziele angielskie 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
kostka rosołowa 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos z opieniek

Kroki postępowania

1
Grzyby oczyścić,opłukać.Duże pokroić na cztery,małe pozostawić w całości.Wrzucić do wrzącej,osolonej wody.Podgotować ok.10 min.
Krok 1 - sos z opieniek foto
2
Cebulę obrać,opłukać,pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Kostkę rosołową rozpuścić we wrzacej wodzie,dodać do cebuli.Dodać również ziele angielskie , liść laurowy i odsączone opieńki.Podsmażyć.
Krok 2 - sos z opieniek foto
3
Mąkę wymieszać ze śmietaną.Dodać do grzybów.Wymieszać.Doprawić do smaku.
Krok 3 - sos z opieniek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.04.2013 11:16
uwielbiam taki sosik!!
MAR3STA 12.01.2013 16:01
na pewno bardzo smaczny
Poison1988 21.11.2012 17:56
pyszny sosik :) a kostka rosołowa pewnie dla wzbogacenia smaku.
Henryka2 11.11.2012 17:35
Bardzo dobry, tylko po co ta kostka rosołowa?
Zdzisław 11.11.2012 16:51
do kaszy, klusek sie przyda
anja3107 11.11.2012 16:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak