Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy

Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    350 g
  • śmietana 12%

    100 ml
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • czosnek granulowany

    2 szczypty
  • natka pietruszki

    1,5 pęczka
  • olej do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy foto
Gałązki zielonej pietruszki dokładnie płuczemy i bardzo drobno siekamy.
Krok 2 - Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy foto
Mięso mielone podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
Krok 3 - Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy foto
Mięso podczas smażenia doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem suszonym, wszystko mieszamy.
Krok 4 - Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy foto
Do mięsa wlewamy odrobinę wody , aby się nie przypaliło, po czym wsypujemy posiekana natkę pietruszki, zmniejszamy palnik i smażymy jeszcze kilka minut.
Krok 5 - Sos z mięsem mielonym pietruszkowo- śmietanowy foto
Na koniec sos zagęszczamy śmietaną rozcieńczoną z wodą, sos redukujemy i podajemy z makaronem lub ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat