Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z królika z selerem i czosnkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik średnia tuszka
przyprawa uniwersalna do smaku
masło klarowane 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
cebula biała 1 duża
czosnek 1-2 ząbki
seler korzeniowy mały kawałek
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
mleko 1/3 szkl.
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z królika z selerem i czosnkiem

Królika podzielić na porcje i wyciąć z niego największe kawałki mięsa. Pozostałe kości i kawałki mięsa przeznaczyć na wywar do zupy.

Mięso pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju z posiekaną cebulą. Nie rumienić.
Seler zetrzeć na tarce i przełożyć do garnka razem z mięsem. Zalać gorącą woda, przyprawić warzywną przyprawą uniwersalną i udusić do miękkości.
Na maśle klarowanym przygotować jasną zasmażkę i zagęścić sos

Gotowy sos doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem, solą ziołową i białym pieprzem. Krótko zagotować i zabielić mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.02.2017 22:57
Musi być smaczny;)
w mojej kuchni 20.02.2017 17:25
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak