Sos z cukinii i papryki na zimę

Sos z cukinii i papryki na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ten słodko-kwaśny sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    2.5 kilograma
  • papryka czerwona

    1.5 kilograma
  • cebula

    0.5 kilograma
  • czosnek

    1 sztuka
  • papryczka chilli

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    500 gramów
  • cukier

    230 gramów
  • ocet

    150 mililitrów
  • olej

    125 mililitrów
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    6 sztuk
  • zioła prowansalskie

    2 łyżki
  • papryka słodka

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę oraz czosnek obieramy. Paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa.
Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C.

Jagódka17
- do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy mamy pewność, że nie trafimy na gorzki egzemplarz, który popsuje smak całego sosu - jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy możecie dodać o jedną papryczkę więcej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat