Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    4 szt
  • czosnek

    6 ząbków
  • marchewka

    3 szt
  • papryka czerwona

    1 duza szt
  • pomidory

    7 szt Lima
  • cukinia

    1,5 kg
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1 lyzeczka
  • papryka słodka mielona

    1 czubata lyzeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 lyzeczka
  • sól morska

    2 lyzeczki
  • cukier

    1 lyzeczka
  • ocet winny

    1 lyzeczka
  • olej rzepakowy

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę foto
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy się zeszkli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć.
Krok 2 - Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę foto

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach (użyłam robota), paprykę oczyścić z nasion, umyć (ja dodatkowo obrałam cieniutko ze skórki) i również zetrzeć lub pokroić w kostkę/paseczki. Wrzucić do garnka i smażyć.
Krok 3 - Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę foto

Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu), pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wymieszać i dusić aż nadmiar wody odparuje.
Krok 4 - Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę foto

Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne (1,5kg to waga po oczyszczeniu), zetrzeć w robocie i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić.
Krok 5 - Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę foto
Gdy sos w garnku odparuje, cukinię odcisnąć, wrzucić do garnka,
Krok 6 - Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę foto
doprawić pieprzem, papryką, bazylią, solą, cukrem i dusić razem dalej około 30 minut.

Dodać ocet i zagotować. Nałożyć gorący do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 11.09.2014 19:24
Super, że skorzystałaś z przepisu, bardzo się cieszę, a Twoje modyfikacje podobają mi się.
Alex_M 11.09.2014 08:18
skleroza nie boli! zapomniałam dopisać, że to kolejny przepis Anemon, który nam bardzo posmakował, dziękuję :):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat