Sos z borowików z pietruszkową nutą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    0,5 szt
  • bulion warzywny

    250 ml
  • pietruszka

    2 łyzki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżek
  • kasza jęczmienna

  • cheddar

  • borowiki

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na łyżce masła zeszklić pół drobno pokrojonej cebuli.

Dodajemy do tego oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby.

Przykrywamy i dusimy kilka minut uważając aby się nie przypaliły.

Następnie dolewamy bulion warzywny, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości grzybów.

Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę.

Zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką.

Sos podawałam z kaszą jęczmienną z pieczarkami oraz całość posypałam niewielką ilością sera cheddar.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 02.01.2013 15:36
smakowitości
Justyna28 02.01.2013 14:50
ekstra:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat