Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z boczniaków

4.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić sos z boczniaków, który nada się do różnych dań? Masz odpowiedź! Sos z boczniaków z tego przepisu sprawdzi się do mięs, makaronów i nie tylko. 

Składniki:

boczniaki 0,5 kg
cebula 1 szt
masło 1/4 szt
ocet balsamiczny 3 łyz
śmietana 22% 0,5 szt
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z boczniaków

Sos z boczniaków to dodatek do różnych dań: mięs, makaronów czy potraw jarskich. Poniżej dowiesz się, jak przygotować sos z boczniaków. 

1. Boczniaki obieramy i kroimy w kawałki.

2. Masło rozpuszczamy i dusimy na nim pokrojoną w drobno kostkę cebulę.

3. Następnie dodajemy boczniaki i razem wszystko dusimy na wolnym ogniu.

4. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz śmietanę i wszystko razem gotujemy ok 15 min.

Sprawdź także inne potrawy z boczniaków:

Pizza z boczniakami

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 10.10.2013 09:11
pyszny sosik
beatkaa153 10.10.2013 07:52
nigdy nie jadłam boczniaków a sosik super
Zdzisław 31.08.2013 17:43
lubię taki obiad
Konczi 31.08.2013 12:04
super sosik
monisia1977 31.08.2013 08:33
musi być pyszny
Aannkaa82 30.08.2013 20:11
NIe próbowałam jeszcze boczniaków i jestem bardzo ciekawa jak smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak