Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos wołowo-piwny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg mielona
cebula czerwona 2 duże
papryka mielona 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
papryczka chili 1 mała
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
piwo ciemne 1 szkl.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos wołowo-piwny

Na oleju przesmażyć zmieloną wołowinę (najlepsza jest gulaszowa z kawałkami tłuszczu) - w trakcie smażenia dodać paprykę mieloną słodką i paprykę wędzoną - smażyć kilka minut, a następnie dodać soli do smaku, zalać mięso piwem, wymieszać i dolać trochę wody - udusić do miękkości z dodatkiem całej papryczki chili.
W międzyczasie utrzeć cebulę na miazgę i dodać do sosu.
Doprawić całość dobrym koncentratem pomidorowym, wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem.

Sos podawać z kluskami śląskimi, pyzami, makaronem...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 14.01.2013 21:40
dobre połączenie
jasiek 14.01.2013 21:40
dobre połączenie
Małgorzata106 14.01.2013 19:46
super
Noruas 14.01.2013 19:44
Fajne, bardzo lubię mięso z piwem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak