Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos wiśniowy do deserów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier żelujący 3 szkl.
cukier waniliowy do smaku
galaretka wiśniowa 2 op.
cytryny 2-3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Sos wiśniowy do deserów

Owoce przebrać, umyć, wydrylować i zasypać w garnku cukrem żelującym.
Wymieszać z sokiem ze świeżych cytryn i startą skórką cytrynową do smaku.
Odstawić do lodówki na 12-24 godziny co jakiś czas mieszając.

Postawić garnek na średnim płomieniu, zagotować całość i ogrzewać przez ok. 20 minut, aż owoce zmiękną - dodać cukier waniliowy oraz 1-2 szkl. gorącej wody. Zmiksować do uzyskania gładkiego musu.
Galaretkę wiśniową zalać szkl. zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.

Dodać do gorącego musu dodać namoczoną galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Ogrzewać 2-3 minuty nie dopuszczając do silnego wrzenia.

Sosem wiśniowym napełnić średnie i małe słoiczki, szczelnie zakręcić i odwrócić dnem do góry.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 03.09.2016 16:42
świetny pomysł
Habibi 02.09.2016 08:13
Ja też czasami lubię makaron czy kluseczki na słodko ;)
Android 01.09.2016 22:25
Ja bym chętnie do makaronu na słodko zjadł.
Habibi 01.09.2016 17:59
U mnie jak nr 1 do naleśników i gofrów, ale też do ciast, lodów, kremów czy sernika :)
agaK. 01.09.2016 17:52
Przydaje się taki do deserów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak