Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos warzywny z cukinią i bakłażanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchew 0,5 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
oliwa
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Porada

Można podawać z kaszą lub pieczywem, ale jeśli jest dość gęste można jeść samo.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos warzywny z cukinią i bakłażanem

Kroki postępowania

1
Bakłażana umyć, pokroić w 1-cm plastry. Poukładać na talerzu i posypać solą, z obu stron. Zostawić na około pół godziny. W ten sposób można pozbyć się goryczy.
Krok 1 - Sos warzywny z cukinią i bakłażanem foto
2
Cebulę i czosnek pokroić w drobne kosteczki, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Potem dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Chwilę później - paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć tak kilka minut, następnie dodać pomidory w puszce i dusić kilka minut pod przykryciem, aż pomidory rozpadną się.
Krok 2 - Sos warzywny z cukinią i bakłażanem foto
3
Zawartość garnka przyprawić solą, pieprzem, ziołami (lub wedle uznania). Po wymieszaniu dodać pokrojoną cukinię i ponownie dusić, przez około 10 minut.
Krok 3 - Sos warzywny z cukinią i bakłażanem foto
4
W międzyczasie plastry bakłażana smażyć na gorącej oliwie, dolewając jej co jakiś czas. Smażyć, aż będą pojawiać się złoto-brązowe plamki.
Krok 4 - Sos warzywny z cukinią i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.11.2015 19:37
super pomysł
mileneczka5 12.11.2015 16:45
bardzo smakowite danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak