Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos warzywny - dary jesieni Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 600 g
cukinia 600 g
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
papryka czerwona 2 szt
papryczka chili 1 szt
pomidory 800 g
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
czubrica czerwona do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos warzywny - dary jesieni Zewy


Wszystkie warzywa obrać, usunąć gniazda nasienne i dowolnie pokroić ale nie za grubo bo będą nam dłużej się gotować.
Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Można podlać 1/2 szk wody.
Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną.
W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.
Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami.
Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.
Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować ( 20 minut wystarczy ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 05.04.2016 15:19
do makaronów idealny!
dwa pokoje z kuchnią 05.04.2016 12:32
uwielbiam takie sosy!
Wafelek2601 05.04.2016 11:42
Dla mnie super
Mniam 05.04.2016 11:11
Przepyszny sos. Z chęcią bym przygarnęła parę słoiczków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak