Sos waniliowy najprostszy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietanka słodka

    250 ml
  • laska wanilii

  • żółtko jajek

    3
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odlewamy 6 łyżek zimnej śmietanki, resztę gotujemy z wyskrobanymi z wanilii ziarenkami lub cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dolać zimną śmietankę i łączymy.
Gorącą śmietankę odstawić z ognia, małym strumieniem wlewamy żółtka, cały czas energicznie mieszając.
Z powrotem postawić na gaz. Sos należy bardzo energicznie mieszać, uważając żeby żółtka się nie ścięły. Gotować ok. 2-3 minuty, do uzyskania pożądanej konsystencji. Kiedy sos zgęstnieje, przelewamy do schłodzonego naczynia, mieszamy .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat