Sos waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0, 5 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    2 - 3 łyżki
  • 0,5 laski wanilii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podzielić na pół. Pierwszą połowę zagotować z wanilią. Drugą rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzącym mlekiem i zagotować (należy wówczas stale mieszać). Żółtka utrzeć z cukrem oraz połączyć z zagotowanym mlekiem (wówczas również stale mieszać). Ostudzić poprzez włożenie naczynia z sosem do zimnej wody i często mieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat