Sos tzatziki

Sos tzatziki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt grecki

    300 g
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • koperek

    1/2 pęczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jogurt przełóż do miski. Umyty ogórek obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Starte ogórki odsącz, ponieważ puszczają sporo wody. Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach lub przeciśnij przez praskę. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Do jogurtu dodaj czosnek, starte ogórki i koperek, dokładnie wymieszaj. Następnie wlej łyżkę oliwy i łyżeczkę soku z cytryny (albo octu winnego), dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw do lodówki kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 14.06.2015 23:34
też go lubię do grillowanego mięska:)
misia53 12.05.2015 22:57
bardzo lubię taki sosik i do grillowania robię tylko nie daję oliwy
inka2012 12.05.2015 08:19
uwielbiam ten sos, pychota ! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat