Sos tzatziki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sos tzatziki to sos który zawsze przygotowuję do potraw z grilla. Sos z ogórka zielonego i jogurtu naturalnego, a dodatek czosnku zaostrza jego smak.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • jogurt grecki

    400 gramów
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • koperek

    0.5 pęczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórek zielony obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć na sitku z nadmiaru soku. Do startego ogórka dodać delikatnie ubity jogurt naturalny oraz obrany przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodać sok z cytryny i oliwę a także posiekany koperek zielony. Doprawić do smaku solą. Podawać do potraw z grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.06.2018 19:55
Zawsze jest smaczny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat