Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos twarożkowo-makrelowy do pieczonych ziemniaków

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek wiejski 200-250 g
makrela w pomidorach 2 puszki
przyprawa w płynie do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
majonez tradycyjny 2-3 łyżki
Musztarda grillowa Prymat 1 łyżeczka
chrzan ze słoika do smaku

Porada

Sos może posłużyć jako dip do sałaty, warzyw i przekąsek, sos do jajek na twardo i zimnych mięs czy ryb oraz jako szybki sos do makaronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos twarożkowo-makrelowy do pieczonych ziemniaków

Serek wiejski wybrać możliwie świeży i rzadki (ziarenka w płynnej śmietance) i przełożyć do blendera. Dodać kawałki makreli (sos zostawić na później) oraz musztardę, chrzanem i majonez. Zmiksować na gładki sos i doprawić do smaku solą czosnkową, płynną przyprawą do zup oraz pieprzem. Dodać na koniec tyle sosu pomidorowego z makreli, aby uzyskać ulubiony smak.

Sos przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika i wstawić do lodówki.
Podawać do pieczonych ziemniaków i innych warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.01.2017 11:45
super pomysł, na taki sosik dip

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak