Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos szczawiowy do białych mięs i ryb

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw średni pęczek
śmietana kremówka 1 szkl.
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
woda letnia 1/2 szkl.
mąka pszenna 1 łyżka
koperek mały pęczek

Porada

Sos szczawiowy nadaje się do ryb, mięs drobiowych i mięsa królika - z wody, grilla, piekarnika, patelni oraz przygotowanych na parze. Dobrze smakuje również z jajkami na twardo.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos szczawiowy do białych mięs i ryb

Szczaw umyć dokładnie i osączyć na sicie. Oderwać łodyżki pozostawiając same listki - posiekać je dość drobno. Zagotować pół szkl. wody
i sparzyć rozdrobniony szczaw. Nakryć i dusić do miękkości lekko soląc.
Pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować i przetrzeć przez sitko aby oddzielić wszystkie twarde nerwy liści.

Śmietankę wlać na głęboką patelnię i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowany szczaw, doprawić lekko cukrem i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Sos delikatnie zagęścić mąką i na koniec doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Do gotowego sosu dodać drobniutko posiekany koperek.

Sos szczawiowy podajemy na gorąco lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak