Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos szary

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karmel 1 łyżk
migdały 5 dag
masło 1 łyżka
rodzynki 5 dag
wywar z warzyw 1,5 szkl
sól do smaku
cukier do smaku
piernik 3 utarty

Przepis i sposób przygotowania na: Sos szary

Stopić masło, wymieszać z utartym piernikiem, lekko podsmażyć, dodać miód i karmel rozprowadzony wywarem z warzyw. Zagotować i chwilę gotować na wolnym ogniu. Gotowy sos przyprawić do smaku solą, octem i cukrem. Rodzynki przebrać, umyć, osączyć. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać i pokrajać w piórka. Przyprawiony sos wymieszać z rodzynkami i migdałami. Szary sos podaje się najlepiej do ryb i fasolki gotowanej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 13.09.2012 17:36
brzmi smacznie :)
V_kuchareczka 10.08.2012 08:58
ciekawy przepis
Anna169Hosz 21.05.2012 09:08
Interesujący.
Barbara/zuza22_85 07.05.2012 15:02
fajny
motyl 16.04.2012 09:53
ciekawy
ziutula
ziutula 19.03.2012 23:25
ciekawe składniki..
bursztynek 16.03.2012 09:54
ciekawa jestem jak smakuje
smakowita 11.03.2012 13:17
ciekawy przepis na smaczny sosik
bgs1984 04.03.2012 12:52
ciekawy przepis;) muszę spróbować
marzenciak1985 03.03.2012 15:09
super
msmariusz 08.02.2012 23:06
ciekawy nawet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak