Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos szampański do ryb

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory pokrojone w cząstki 2 sztuki
por biała część pokr w talarki 1 sztuka
wytrawny szampan 200 ml
śmietana 2 kubeczki
masło 1/4 kostki
starta skórka z cytryny
Szafran nitki Prymat
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier szczypta
bulion wołowy 1 łyżeczka
cebula 1 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Sos szampański do ryb

Na patelnię, na której były smażone ryby, wrzucić cebulę, pora i pomidory. Dodać łyżeczkę bulionu i podlać szampanem (100 ml)/ Doprawić pieprzem. Zagotować. Dodać śmietanę (1 kubeczek). Wrzucić szafran. Ponownie podlać szampanem (50 ml). DOdać szczyptę cukru oraz skórkę z cytryny. Ubić śmietankę (1 kubeczek) i wymieszać mikserem z masłem i dolać do sosu na patelni. Wymieszać, trochę poddusić. Przecedzić przez sito. Podawać do ryb smażonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 08.01.2011 00:22
brzmi super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak