Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos spaghetti - do słoików

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 średnie
pomidory krojone z puszki 3 puszki
cebula 1 kg
marchew 1 kg
seler korzeniowy 1 malutki
natka pietruszki 1 łyżka
bazylia
oregano
sól do smaku
cukier do smaku
czosnek 4-5 ząbków

Porada

Ilości przypraw nie podałam, ja daję do smaku, próbując. Każdy ma inny gust, jedni wolą ostrzejszy sos, inni łagodny, ziołowy.

Przepis i sposób przygotowania na: sos spaghetti - do słoików

Kroki postępowania

1
Warzywa umyłam, obrałam (z cukinii wyjęłam pestki) i potarkowałam na grubej tarce.
Wrzuciłam do garnka i dodałam odrobinę wody, soli i nać pietruszki.
Krok 1 - sos spaghetti - do słoików foto
2
Całość gotowałam do miękkości. Około 40 minut.
Krok 2 - sos spaghetti - do słoików foto
3
Na koniec dodałam pomidory (ja miałam swojski przecier z pomidorów)
świeżą bazylię, oregano, cukier i pokrojony w plastry czosnek.
Krok 3 - sos spaghetti - do słoików foto
4
Chwilę podgotowałam i całość zmiksowałam. Wsadzałam na gorąco do wyparzonych słoików. Dokręciłam i odstawiłam do góry nogami do ostygnięcia.
Krok 4 - sos spaghetti - do słoików foto
5
Smacznego :)
Krok 5 - sos spaghetti - do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.09.2014 21:42
Takie domowe sosy są najlepsze.
monikalangier 01.09.2014 14:03
koniecznie muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak