Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos słodko - kwaśny w słoikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1,8 kg
cebula 1/2 kg
papryka czerwona 1/2 kg
ananas z puszki w kostce 1/2 puszki
sok ananasowy z puszki 1/2 szklanki
czosnek 3 zabki
cukier 1/2 szklanki
ocet 50 ml
curry 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos słodko - kwaśny w słoikach

Kroki postępowania

1
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy (jak na przecier).
Krok 1 - Sos słodko - kwaśny w słoikach foto
2
Miękkie pomidory przecieramy przez sito.
Krok 2 - Sos słodko - kwaśny w słoikach foto
3
Paprykę myjemy i osuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Krok 3 - Sos słodko - kwaśny w słoikach foto
4
Cebule obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do papryki. Czosnek drobno siekamy.
Krok 4 - Sos słodko - kwaśny w słoikach foto
5
Przecier wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy ok. 20 minut.
Krok 5 - Sos słodko - kwaśny w słoikach foto
6
Następnie dodajemy ananasa, cukier, ocet, musztardę i przyprawy wymienione w składnikach. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z syropem z ananasów. Gotujemy przez chwilę mieszając.
Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Krok 6 - Sos słodko - kwaśny w słoikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak