Sos słodko –kwaśny Domowy ketchup z cukinii i pomidorów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    6 kg
  • cebula

    2,5 kg
  • przecier pomidorowy

    1,5-2 litry gęsty
  • cukier

    65 dag
  • ocet

    0,5 litry
  • pieprz

  • sól do smaku

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    7 sztuk
  • ziele angielskie

    10 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nasolić na noc (około 1 łyżka soli).
Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i także nasolić na noc ( około 1 łyżka soli).
Czynności te dobrze wykonać przy pomocy malaksera, zakładając przystawkę o grubych oczkach.

Następnego dnia odciskamy warzywa, miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy.
W trakcie gotowania dokładamy przecier, cukier, ocet, przyprawy do smaku, ziele angielskie, liście laurowe.
Ketchup smażymy około 2 godziny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec doprawiamy ostatecznie do smaku.
Gorący przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Jadwiga/Jaga85
Taki ketchup może jest i pracochłonny, ale na pewno bez konserwantów i aromatów. Doskonale nadaje się jako dodatek do pizzy, zapiekanek itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.07.2014 23:58
Warto tak robic.
Iwusia 12.07.2014 23:32
bardzo fajny przepis
Seba 12.07.2014 19:47
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat