Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos słodko –kwaśny Domowy ketchup z cukinii i pomidorów

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 6 kg
cebula 2,5 kg
przecier pomidorowy 1,5-2 litry gęsty
cukier 65 dag
ocet 0,5 litry
pieprz
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 7 sztuk
ziele angielskie 10 ziarenek

Porada

Taki ketchup może jest i pracochłonny, ale na pewno bez konserwantów i aromatów. Doskonale nadaje się jako dodatek do pizzy, zapiekanek itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos słodko –kwaśny Domowy ketchup z cukinii i pomidorów


Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nasolić na noc (około 1 łyżka soli).
Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i także nasolić na noc ( około 1 łyżka soli).
Czynności te dobrze wykonać przy pomocy malaksera, zakładając przystawkę o grubych oczkach.

Następnego dnia odciskamy warzywa, miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy.
W trakcie gotowania dokładamy przecier, cukier, ocet, przyprawy do smaku, ziele angielskie, liście laurowe.
Ketchup smażymy około 2 godziny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec doprawiamy ostatecznie do smaku.
Gorący przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.07.2014 23:58
Warto tak robic.
Iwusia 12.07.2014 23:32
bardzo fajny przepis
Seba 12.07.2014 19:47
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak