Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos słodkie chili na zimę

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 10 dużych sztuk
ząbki czosnku 10-12 sztuk
imbir starty 1 czubata łyżka
woda 700 ml
ocet 200 ml
cukier 300 g
sól 2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki

Porada

Sos słodkie chili możemy wykorzystać na mnóstwo sposobów. Podać po prostu jako dodatek do mięs , ryb , warzyw , popularnych frytek czy polać domowe fast-foody , kanapki. Doprawić nim sos do spaghetti czy zaostrzyć ulubioną zupę.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos słodkie chili na zimę

Umyte papryczki chili oraz obrany czosnek posiekać bardzo drobno.

Wodę z octem , cukrem oraz solą zagotować.
Dodać imbir oraz chili z czosnkiem , gotować kolejne 5 min.

Skrobię ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody , przelać do garnka , wymieszać.
Pozostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.

Gorący przelać do wyparzonych , suchych słoików , zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem . ( Dla bezpieczeństwa można za pasteryzować )

Pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak