Przepis i sposób przygotowania na: Sos serowo-śmietanowy z makaronem penne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera żółtego
- 200 g śmietany 18% UHT
- kostka bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 0,5 litra wody
- 250 g makaronu penne
- 100 g szynki gotowanej z kurczaka
- 100 g zielonego groszku (może być z puszki)
Wykonanie:
Ser ścieramy na tarce, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Do garnka dodajemy wodę, śmietanę, podsmażoną cebulę, kostkę rosołową, przyprawy. Zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy makaron, gotujemy ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Gdy makaron jest ugotowany na al dente, dodajemy ser żółty, szynkę i groszek. Całość podgrzewamy ok. 3 min (do roztopienia sera) cały czas mieszając.
Makaron wykładamy na talerze.