Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos Romesco

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 5 szt
pomidory 3-4 szt
migdały 3/4 szkl.
chleb czerstwy 2 kromki
ząbki czosnku 10 szt
papryczka chili 1 mała
oliwa 1/2-3/4 szkl.
ocet winny 3-4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
sól i pieprz
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Porada

Aby skrócić czas obierania migdałów można użyć płatków migdałowych. Zamiast migdałów dodaj orzechy laskowe, pozbawione łupin będzie równie pysznie. Aby ożywić smak dodaj pół pęczka posiekanej kolendry.

Przepis i sposób przygotowania na: sos Romesco

Migdały zalać gorącą wodą, obrać ze skórki a następnie podprażyć na patelni na lekko złoto.Papryki i pomidory przekroić na pół, z papryk usunąć nasiona i wyłożyć warzywa na blachę do pieczenia, dołożyć do nich 6 ząbków czosnku, skropić oliwą oprószyć solą i pieprzem i piec aż skórka się zaczerni w nagrzanym do 200-220 st. piekarniku. Po tym czasie paprykę włożyć do woreczka, zamknąć szczelnie i po ok. 5 minutach usunąć skórkę, wraz z pozostałymi składnikami-oprócz chleba-włożyć do robota kuchennego. Chleb podpiec na patelni na mocny złoty kolor, może się nawet lekko przypalić, pokroić go w kostkę i włożyć do blendera.Zmiksować, spróbować i ew. dodać do smaku soli i pieprzu. Podawać na chlebie razowym albo jaka pasta/ sos/ salsa do grillowanych mięs. Doskonale smakuje z gorąca ciabatą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 24.01.2017 12:42
Fajne składniki i wygląda super.
ben-ka 24.01.2017 12:22
Chętnie bym spróbowała.
iskierka.ag 24.01.2017 12:02
Pyszotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak