Sos porowy

Sos porowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    300 ml
  • por

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos porowy

Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pora. Zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić kucharkiem i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Sos może nam posłużyć do polania mięsa lub np. placków ziemniaczanych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

IwonaKa 21.10.2013 14:43
lubię pory,pyszny sosik
IlonaAlbertos 23.06.2013 22:39
Uwielbiam pory.
caralajna 17.05.2013 07:42
ciekawy, lubię pory
Iwusia 15.01.2013 22:05
fajny sosik
Motorek 26.10.2012 08:45
fajny taki sosik
Ada-Gaba 02.10.2012 11:24
pyszny sosik
mirosława4 28.09.2012 21:20
fajny
Anna138 08.09.2012 21:42
Super
berys18 03.09.2012 08:25
fajny pomysł na sos
Angelika10 21.08.2012 20:12
ciekawy sos ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat