Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos porowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 300 ml
por 1 sztuka
mąka 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos porowy

Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pora. Zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić kucharkiem i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Sos może nam posłużyć do polania mięsa lub np. placków ziemniaczanych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.10.2013 14:43
lubię pory,pyszny sosik
IlonaAlbertos 23.06.2013 22:39
Uwielbiam pory.
caralajna 17.05.2013 07:42
ciekawy, lubię pory
Iwusia 15.01.2013 22:05
fajny sosik
Motorek 26.10.2012 08:45
fajny taki sosik
Ada-Gaba 02.10.2012 11:24
pyszny sosik
mirosława4 28.09.2012 21:20
fajny
Anna138 08.09.2012 21:42
Super
berys18 03.09.2012 08:25
fajny pomysł na sos
Angelika10 21.08.2012 20:12
ciekawy sos ;)
mela25 16.08.2012 07:27
ciekawe
parysek10 15.08.2012 15:22
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak