Sos porowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    300 ml
  • por

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pora. Zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić kucharkiem i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Sos może nam posłużyć do polania mięsa lub np. placków ziemniaczanych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 21.10.2013 14:43
lubię pory,pyszny sosik
IlonaAlbertos 23.06.2013 22:39
Uwielbiam pory.
caralajna 17.05.2013 07:42
ciekawy, lubię pory
Iwusia 15.01.2013 22:05
fajny sosik
Motorek 26.10.2012 08:45
fajny taki sosik
Ada-Gaba 02.10.2012 11:24
pyszny sosik
mirosława4 28.09.2012 21:20
fajny
Anna138 08.09.2012 21:42
Super
berys18 03.09.2012 08:25
fajny pomysł na sos
Angelika10 21.08.2012 20:12
ciekawy sos ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat