Sos porowy

Sos porowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    300 ml
  • por

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pora. Zalać bulionem warzywnym. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przyprawić kucharkiem i pieprzem - najlepiej świeżo zmielonym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Sos może nam posłużyć do polania mięsa lub np. placków ziemniaczanych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

21.10.2013 14:43
lubię pory,pyszny sosik

IlonaAlbertos

23.06.2013 22:39
Uwielbiam pory.

caralajna

17.05.2013 07:42
ciekawy, lubię pory

Iwusia

15.01.2013 22:05
fajny sosik

Motorek

26.10.2012 08:45
fajny taki sosik

Ada-Gaba

02.10.2012 11:24
pyszny sosik

mirosława4

28.09.2012 21:20
fajny

Anna138

08.09.2012 21:42
Super

berys18

03.09.2012 08:25
fajny pomysł na sos

Angelika10

21.08.2012 20:12
ciekawy sos ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat