Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z bazylią do słoików na zimę

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 4,5-5 kg
sól do smaku 1 łyżeczka
bazylia świeża 2 łyżki siekane
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z bazylią do słoików na zimę

Pomidory oparzamy i ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne z nasionami, kroimy w cząstki i przekładamy do malaksera i miksujemy na gęsty mus, przelewamy do garnka.
Garnek ustawiamy na ogniu, dodajemy sól i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4 godziny do częściowego odparowania i zgęstnienia.
Następnie sos przecieramy przez sito by usunąć ewentualne nasiona. Gęsty przecier przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną bazylię zagotowujemy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy.
Pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnych ciemnych miejscach np. w piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 03.09.2015 13:50
bardzo fajny pomysł...
dollce 22.08.2015 21:41
Super przepis :)
Skotka 21.08.2015 21:39
Pyszny, też robię swój domowy:)
Franciszek 21.08.2015 21:13
Dobry pmysł na sosik
Róża1 21.08.2015 19:54
też już robiłam podobny :-)
Maridka19 21.08.2015 15:53
Domowy sosik najlepszy :)
fotoviderek 21.08.2015 14:32
Robię podobny :)
Asik32 21.08.2015 12:40
uwielbiam sosy pomidorowe, domowe smakują wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak