Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy do gołąbków

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion 0,5 litra
pomidory z puszki 1 szklanka
śmietana 2 łyżki
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
masło 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy do gołąbków

Bulion,masło i pomidory ( zmiksowane) zagotować.

Do śmietany dodać odrobinę soli i dobrze rozmieszać,następnie zachartować śmietanę ( do śmietany dodajemy po troszkę gorącego bulionu i dokładnie mieszamy,postępujemy tak aż śmietana będzie dobrze ciepła,wówczas gdy dodamy ją do bulionu nie zważy się )

Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do bulionu.

Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie do uzyskania gładkiej i dość rzadkiej konsystencji a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy.

Całość zagotowujemy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Można dodać do sosu odrobinę bazylii lub koperku.

Podawać z gołąbkami lub pulpecikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 29.11.2013 20:41
prosty i pyszny
Renata22 29.11.2013 20:00
Jak ładnie zaserwowany!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak