Sos pomidorowo - paprykowy

Sos pomidorowo - paprykowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory bez skóry

    2 kg
  • papryka czerwona

    2 kg
  • ketchup łagodny

    1 opakowanie
  • sól

    2 łyżki
  • ocet

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos najlepiej przygotować z pomidorów polnych, które nie mają w sobie za dużo wody, inaczej cała mikstura będzie za rzadka.
Idealny dodatek np. do leczo, do spaghetti bolognese, a nawet do kurczaka.
Mmmm, uwielbiam!

Co i jak?

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę również pokroić w kostkę.
Mieszamy ze sobą ketchup, sól, ocet i cukier. Dodajemy paprykę i pomidory. Wkładamy do słoików, zakręcamy, gotujemy pół godziny.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

27.02.2015 12:17
pyszne zapasy domowe !

kanu83

27.02.2015 11:49
Świetny do wielu dań

Franciszek

27.02.2015 11:02
Dobry pomysł

Sroczka

27.02.2015 11:00
Pyszny domowy sosik na zimę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat