Sos pomarańczowy do ryb

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    2 szt
  • śmietana 30%

    100 g
  • sól do smaku

    2 szczypty
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z pomarańczy wyciskamy sok i filtrujemy go przez sitko w celu usunięcia ewentualnych pestek. Podgrzewamy w rondelku śmietan. Po około 5 minutach dodajemy sok z pomarańczy wymieszany z jedną łyżką mąki i doprawiamy solą. Redukujemy całość o połowę aż sos zrobi się bardziej gęsty. Na koniec dodajemy cukier do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiaw 26.12.2015 13:26
uwielbiam taki sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat