Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomarańczowy do deserów

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze duże 4-6 szt.
cukier brązowy 1 szkl.
cukier wanilinowy 2 łyżki
masło 100 g
Goździki całe Prymat 1-2 szt.
Cynamon cały Prymat średni kawałek
sok z cytryny do smaku

Porada

Podawać do lodów, budyniu, racuchów, gofrów, naleśników, sternika na zimno, panna cotty, pieczonych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomarańczowy do deserów

Pomarańcze wyszorować, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z 1 sztuki. wycisnąć sok że wszystkich owoców i przelać do głębokiego szerokiego garnka. Dodać goździki, cynamon i otartą skórkę. Gotować 10-15 minut na sporym ogniu, aby sok nieco odparował i wyciągnął aromat z przypraw. Odcedzić.
Ponownie wlać do garnka, wsypać cukier brązowy i waniliowy. Gotować do uzyskania syropu. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.

Sos przelać do dzbanuszka i odstawić do przestygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak