Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos podwójnie pomidorowy z cukinią i ziołami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 3 puszki
cukinia 1 średnia
Rozmaryn suszony Prymat
cukier 2 łyżeczki
chili Prymat
czosnek 3-4 ząbki
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos podwójnie pomidorowy z cukinią i ziołami

Pomidory wylać na patelnię (najlepsze są krojone), dodać cukinię obrną ze skórki i utartą na dowolne wiórki. Do warzyw dodać troszkę soli morskiej i oliwę. Dusić, aż cukinia się rozgotuje - zmiksować. Doprawić cukrem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami - dusić do lekkiego zgęstnienia. Na koniec doprawić solą i chili.

Podawać na zimno do pizzy i szaszłyków lub na gorąco jako dodatek do gołabków, zapiekanek lub kotlecików mielonych, ryżu i makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.02.2014 15:59
W składnikach zabrakło drugiego pomidorowego składnika - proszku z suszonych pomidorów - powinno go być ok. 1-2 łyżek - do smaku. Wysuszone pomidory wystarczy zmielić w młynku do kawy. Powstaje naprawdę fajna przyprawa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak